Werkkostenregeling weetjes

Werkkostenregeling weetjes

Per 1 januari 2020 is de werkkostenreling (‘WKR’) op een aantal punten gewijzigd. Zo is in artikel 31a, lid 2, onderdeel j, Wet LB bepaalt dat de vergoeding van de kosten van de aanvraag van een verklaring omtrent het gedrag kwalificeert als een gerichte vrijstelling.

Ook is gewijzigd de termijn waarbinnen de verschuldigde WKR-eindheffing moet worden aangegeven. Vanaf 1 januari 2020 moet de eindheffing uiterlijk worden aangegeven en afgedragen tegelijk met de aangifte, onderscheidenlijk afdracht, over het tweede tijdvak van het volgende kalenderjaar (artikel 31a, lid 14, Wet LB). Oftewel, de eventueel verschuldigde eindheffing over 2020 moet uiterlijk met de loonaangifte over februari 2021 worden aangegeven en afgedragen. In de praktijk gaan geluiden rond dat deze wijziging ook zou gelden voor de verschuldigde WKR-eindheffing over 2019. Dat is niet juist. In de wetsgeschiedenis is uitdrukkelijk opgemerkt dat ‘de voorgestelde inwerkingtredingsdatum is 1 januari 2020, waarmee de maatregel voor het eerst geldt voor de aangifte over het kalenderjaar 2020.’

Vanaf 1 januari 2020 bedraagt de vrije ruimte 1,7% (in plaats van 1,2%) tot een totale fiscale loonsom van € 400.000,-. Wanneer de zogeheten concernregeling wordt toegepast, dan wordt de verschuldigde WKR-eindheffing berekend over de fiscale loonsom van alle inhoudingsplichtigen tezamen. Dit lijkt tot gevolg te hebben dat maar eenmaal gebruik kan worden gemaakt van de verhoging van het percentage van 1,2% naar 1,7%. Kortom, uiterlijk bij de aangifte over tweede tijdvak van 2021 moet u beslissen of u over 2020 de concernregeling wilt toepassen. Daarbij moet u dan de berekening maken wat financieel het meest interessant is: wel of niet de concernregeling toepassen.

Daarnaast zien we in de praktijk regelmatig dat bepaalde vergoedingen en verstrekkingen ten onrechte niet als (belast) loon worden gekwalificeerd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de rechtsbijstandverzekering die de werkgever al dan niet op basis van een CAO-verplichting heeft afgesloten voor zijn werknemers;
  • de (bestuurders)aansprakelijkheidsverzekering die de persoonlijke risico’s van de werknemer dekt;
  • de vergoeding van de advocaatkosten van een (ex-)werknemer krachtens een vaststellingsovereenkomst.

Een toetsing van uitvoering van de WKR kan voorkomen dat u achteraf (meer) WKR-eindheffing verschuldigd blijkt te zijn. Maar uit deze toetsing kan ook komen dat u deze eindheffing toch niet verschuldigd blijkt te zijn. Een financiële opsteker!

Mocht u vragen hebben over de WKR of de toepassing van de WKR graag getoetst willen hebben, laat het ons weten. Wij helpen u graag en daarbij geldt dat wij bereid zijn deze beoordeling tegen een zeer scherp tarief aan te bieden.


Publicatiedatum: 10 januari 2020


Deel dit nieuwsbericht