Wet DBA: FNV overweegt gang naar rechter om handhaving af te dwingen

Wet DBA: FNV overweegt gang naar rechter om handhaving af te dwingen

Op 3 februari 2022 heeft de FNV aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Staatssecretaris Fiscaliteit laten weten, dat zij overweegt om de overheid via de rechter te dwingen de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) te gaan handhaven.

De Wet DBA is in 2016 ingevoerd om schijnzelfstandigheid op de arbeidsmarkt tegen te gaan. De wet moet - evenals de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) die zij vervangt - opdrachtgevers en zelfstandigen zekerheid geven over de kwalificatie van de arbeidsrelatie die wordt aangegaan. Omdat de Wet DBA niet de duidelijkheid heeft gebracht die ervan verwacht werd, geldt al sinds de invoering van de wet een zogenaamd handhavingsmoratorium. Dit houdt in dat de Belastingdienst geen naheffing loonheffingen en/of correctieverplichting oplegt, indien hij – achteraf – van mening is dat een arbeidsrelatie kwalificeert als een (fictieve) dienstbetrekking, tenzij de opdrachtgever kwaadwillend is of aanwijzingen van de Belastingdienst niet (tijdig) opvolgt. Wij hebben hier als Zeker Fiscaal reeds meerdere malen over bericht. Zie onder meer hier en hier.

De FNV heeft mede naar aanleiding van de rechtszaken inzake Deliveroo, Helpling, Uber en Temper herhaaldelijk bij de overheid aangedrongen op handhaving van de Wet DBA. De FNV wees er daarbij op dat “een situatie in stand wordt gehouden en gelegitimeerd, waarbij Deliveroo en vergelijkbare bedrijven willens en wetens het gebruik van schijnzelfstandigen kunnen continueren en geheel vrij zijn om zelf te bepalen of zij wel of niet premieplichtig zijn”.

De FNV stelt dat er sprake is van stelselmatig falend toezicht- en handhavingsbeleid, dat tot grote schade met betrekking tot de rechten van werknemers, leden van vakbonden en vakbonden zelf leidt. Werknemers ontberen volgens de FNV de ontslagbescherming en de arbeidsvoorwaarden waar ze recht op hebben en de positie van vakbonden wordt ondermijnd, doordat o.a. cao’s niet worden nageleefd.

De minister en de staatssecretaris worden nu onder andere verzocht om op korte termijn een concrete einddatum te bepalen voor het ingestelde handhavingsmoratorium. De FNV verwacht vóór 17 februari een adequate reactie van de minister en staatssecretaris te verwachten. ‘Als die er niet komt, overwegen we een procedure tegen de Staat wegens het stelselmatig tekortschieten van de handhaving en het wanbeleid wat de overheid tot nu toe rond de schijnzelfstandigen heeft laten zien’, aldus Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV.

Mocht het handhavingsmoratorium op korte termijn inderdaad beëindigd worden, dan is het goed dat u met opdrachtnemers een overeenkomst van opdracht hebt gesloten waarvan de Belastingdienst heeft aangegeven dat deze een vrijwaring geeft voor de loonheffingen. Heeft u nog niet zo’n overeenkomst? Dan kunnen wij dat voor u regelen! U kunt hiertoe contact opnemen met Antoine Roes op 06-30 17 17 93 of antoine@zekerfiscaal.nl.

Publicatiedatum: 07 februari 2022


Deel dit nieuwsbericht