Wet op de ondernemingsraden wordt aangepast

Wet op de ondernemingsraden wordt aangepast

Handtekeningenplicht wordt afgeschaft.

Nadat de Tweede Kamer op 14 februari 2013 had ingestemd met het wetsvoorstel voor wijziging van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) heeft ook de Eerste Kamer op 25 juni 2013 dit wetsvoorstel aangenomen.

Het wetsvoorstel regelt onder meer de afschaffing van de WOR-heffing en de GBIO-subsidie op erkende OR-scholing in verband met een nieuwe financiering van het OR-scholingssysteem, een wettelijk verankerd scholingsrecht voor OR-leden en een wettelijke geschillenregeling. Daarnaast vervalt de verplichte bemiddeling binnen de geschillenprocedure.

Als amendement op het wetsvoorstel is ook aangenomen dat iedere ongeorganiseerde werknemer zichzelf verkiesbaar kan stellen voor de ondernemingsraad (OR) zonder hiervoor afhankelijk te zijn van een vakbond of 30 handtekeningen van andere werknemers. De vrees is dat het werknemers – met de afschaffing van de handtekeningenplicht – te makkelijk wordt gemaakt om onder de ontslagbescherming voor OR-leden te vallen. Deze vrees is wellicht niet terecht omdat ook werknemers die onder de ontslagbescherming vallen, kunnen worden ontslagen. Bijvoorbeeld bij de sluiting van een bedrijfsonderdeel, maar ook is ontslag wegens dringende of gewichtige redenen nog steeds mogelijk.

Publicatiedatum: 28 juni 2013


Deel dit nieuwsbericht