Wetsvoorstel Bedrag ineens, RVU en verlofsparen door Tweede Kamer aangenomen

Wetsvoorstel Bedrag ineens, RVU en verlofsparen door Tweede Kamer aangenomen

In een eerder nieuwsbericht zijn we ingegaan op het wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen dat op 3 september 2020 bij de Tweede Kamer is ingediend.

Het wetsvoorstel geeft onder meer onder bepaalde voorwaarden het recht voor deelnemers om maximaal 10 procent van de waarde van de aanspraken op ouderdomspensioen af te laten kopen (opname bedrag ineens). Deze gedeeltelijke afkoop moet volgens het oorspronkelijk wetsvoorstel op de ingangsdatum van het ouderdomspensioen plaatsvinden. Dit zou betekenen dat het bedrag ineens slechts op één moment tot uitbetaling kan komen. De gedeeltelijke afkoop is niet toegestaan tijdens de opbouwfase of gedurende de uitkeringsfase.

De minister heeft vlak voor de stemming over het wetsvoorstel in de Tweede Kamer op 17 november 2020 nog een nota van wijziging ingediend waarin wordt voorgesteld dat de gedeeltelijke afkoop op de ingangsdatum van het ouderdomspensioen ook op één ander vast moment kan plaatsvinden, namelijk in de maand februari volgend op het jaar waarin iemand de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Het effect is dat er dan geen (tijdsevenredige) AOW-premie is verschuldigd over het bedrag ineens.

Ook werd in de nota nog de wijziging voorgesteld om in de inwerkingtredingsbepaling de mogelijkheid tot terugwerkende kracht op te nemen voor de tijdelijke versoepeling van de pseudo-eindheffing bij regelingen voor vervroegde uittreding en de uitbreiding van de fiscale ruimte voor het sparen van bovenwettelijk verlof. Deze mogelijkheid werd zekerheidshalve gecreëerd met het oog op de in het pensioenakkoord gemaakte afspraak dat wordt gestreefd naar inwerkingtreding van deze maatregelen met ingang van 1 januari 2021.

Bij de stemming over het wetsvoorstel zijn ook de volgende drie moties aangenomen waarin het kabinet tot het volgende wordt verzocht:

  • faciliteren van experimenten met pensioenopbouw door zelfstandigen;
  • inventarisatie of mensen met een zwaar beroep daadwerkelijk eerder kunnen stoppen; en
  • de mogelijkheden voor werkgevers te onderzoeken om gespaarde verlofdagen onder te brengen bij een derde partij.

Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer.

Publicatiedatum: 23 november 2020


Deel dit nieuwsbericht