Wettelijk concurrentiebeding wordt gemoderniseerd

Wettelijk concurrentiebeding wordt gemoderniseerd

Eind 2019 hebben de Tweede Kamerleden Van Weyenberg en Gijs van Dijk de regering verzocht nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden om het gebruik van het concurrentiebeding tot het strikt noodzakelijke te beperken. Zij constateerden namelijk dat het concurrentiebeding regelmatig in arbeidscontracten wordt gebruikt. Daarbij zijn de mogelijkheden om een concurrentiebeding op te nemen, in vergelijking met andere landen, erg ruim. Dit belemmert de arbeidsmobiliteit.  

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in reactie op deze motie aangekondigd een onderzoek uit te voeren naar de werking van het concurrentiebeding. De uitkomsten van dit onderzoek zijn op 29 juni 2021 aan de Tweede Kamer aangeboden.

Uit het onderzoek komt onder andere naar voren, dat één op de drie werkgevers vrijwel altijd een concurrentiebeding als standaardclausule in het arbeidscontract opneemt. Hierdoor zijn naar schatting 3,1 miljoen werknemers aan een concurrentiebeding gebonden. Hoewel het beding zelden wordt ingeroepen, heeft het wel een afschrikeffect. Werkgevers gebruiken het concurrentiebeding daarbij ook als instrument om de uitstroom van werknemers te voorkomen. Dit is een oneigenlijk gebruik van het beding.

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor de minister aanleiding geweest om vier beleidsopties uit te werken voor de modernisering van het concurrentiebeding van artikel 7:653 BW. Deze opties zijn op 25 februari 2022 aan de Tweede Kamer gestuurd. De minister merkt in dit kader op, dat overleg met de sociale partners uitwijst dat er draagvlak is voor aanpassing van het concurrentiebeding. Over de te verkiezen beleidsoptie wordt door de vakbonden en de werkgevers verschillend gedacht.

In het voorjaar 2022 wordt met de sociale partners nader gesproken over de aanpassing van het concurrentiebeding, waarna de Tweede Kamer in de zomer 2022 opnieuw over het proces wordt geïnformeerd.    

Publicatiedatum: 20 maart 2022


Deel dit nieuwsbericht