Wijziging sectorindeling per 29 juni 2018 niet meer met terugwerkende kracht mogelijk

Wijziging sectorindeling per 29 juni 2018 niet meer met terugwerkende kracht mogelijk

Het kabinet wenst een nieuwe balans op de arbeidsmarkt. Het moet voor werkgevers aantrekkelijker worden om werknemers in (vaste) dienst te nemen. Daarom stelt het kabinet voor om premiedifferentiatie tussen vaste contracten en flexcontracten in de WW en een cumulatiegrond in het ontslagrecht te introduceren. Ook stelt het kabinet voor om concurrentie op arbeidsvoorwaarden via payrolling te voorkomen en oproepkrachten meer werkzekerheid te bieden. Deze voorstellen moeten gerealiseerd worden door een pakket van maatregelen die zijn opgenomen in het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (‘WAB’) waarvan de concepttekst ter consultatie voorgelegd is geweest. De WAB is in feite een reparatie van de Wet werk en zekerheid (‘WWZ’).

Eén van de voorstellen is dat vanaf 1 januari 2020 het soort contract (vast of flexibel) de hoogte van de WW-premie bepaalt. De sectorpremie wordt dan afgeschaft. Vooruitlopend op de WAB heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (‘SZW’) drie maatregelen genomen die per 29 juni 2018, 17.00 uur zijn ingegaan. Deze maatregelen zijn:

  • Wijzigingen in de sectorindeling kunnen niet meer met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Het is dus niet meer mogelijk om door een gewijzigde sectorindeling te veel betaalde premies terug te krijgen. Correcties met terugwerkende kracht als gevolg van een verkeerde indeling waardoor te weinig sectorpremie is betaald, zijn wel mogelijk.
  • Gesplitste aansluitingen kunnen niet meer worden aangevraagd.
  • Groepsaansluitingen kunnen niet meer worden aangevraagd.

Het ministerie van SZW heeft deze wijzigingen toegelicht in een persbericht en via een Kamerbrief.

Publicatiedatum: 05 juli 2018


Deel dit nieuwsbericht