Woonlandbeginsel in sociale zekerheid onder vuur

Woonlandbeginsel in sociale zekerheid onder vuur

Sinds 1 januari 2013 is het woonlandbeginsel in de sociale zekerheid van toepassing. Volgens dat principe wordt de hoogte van de uitkeringen verlaagd naar het niveau van de kosten van het levensonderhoud van het woonland van de uitkeringsgerechtigde.

Rechtbank Amsterdam heeft in een uitspraak van 10 januari 2014 echter geoordeeld dat Nederland de kinderbijslag van ouders woonachtig in Marokko niet mag verlagen, omdat de toepassing van het woonlandbeginsel strijdig is met afspraken tussen Nederland en Marokko. In augustus 2013 bepaalde Rechtbank Amsterdam al dat Nederland de nabestaandenuitkering van uitkeringsgerechtigden in het buitenland niet mag verlagen.

In reactie op de uitspraak van Rechtbank Amsterdam van 10 januari 2014 heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Tweede Kamer op 14 januari 2014 bericht dat hij een wijziging overweegt van de wetgeving waarmee het woonlandbeginsel in de kinderbijslag wordt geregeld. De minister wil het principe dat de hoogte van de uitkeringen wordt verlaagd naar het niveau van de kosten van het levensonderhoud van het woonland van de uitkeringsgerechtigde, in stand houden. Hij overweegt een hoger beroep, maar ook reparatiewetgeving en aanpassing van internationale verdragen behoren tot de mogelijkheden.

Publicatiedatum: 15 januari 2014


Deel dit nieuwsbericht