Zonder beschikking geen eigenrisicodrager Ziektewet

Zonder beschikking geen eigenrisicodrager Ziektewet

Rechtbank Gelderland heeft op 27 maart 2014 een uitspraak gedaan in een zaak waarin een uitvoerder van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) handelde alsof zij eigenrisicodrager voor de Ziektewet was, terwijl aan dit standpunt geen beschikking van de Belastingdienst ten grondslag lag. Door te handelen als eigenrisicodrager heeft het Wsw-bedrijf een lage sectorpremie afgedragen over de jaren 2007 tot en met 2011.

De rechtbank is van oordeel dat het Wsw-bedrijf niet als eigenrisicodrager voor de Ziektewet kan worden aangemerkt, omdat voor het zijn van eigenrisicodrager op grond van artikel 40, eerste lid, van de Wfsv en artikel 1, eerste lid, onder h, van de Ziektewet vereist is dat de Belastingdienst daarvoor bij beschikking toestemming heeft verleend.

Aan het niet stellen van vragen over de door het Wsw-bedrijf ingediende aangiften loonheffingen als eigenrisicodrager, terwijl de daarvoor vereiste beschikking ontbreekt, heeft het Wsw-bedrijf volgens de rechtbank geen vertrouwen mogen ontlenen. Het Wsw-bedrijf is immers zelf verantwoordelijk voor het doen van een juiste aangifte en kan aan het uitblijven van een reactie van de Belastingdienst niet het vertrouwen ontlenen dat de aangifte door de Belastingdienst als juist is bevonden en dat geen naheffing zal plaatsvinden. Het feit dat de Belastingdienst op grond van beschikbare informatie had kunnen weten dat de vereiste beschikking voor het zijn van eigenrisicodrager ontbrak, staat dan ook niet aan naheffing in de weg.

Het Wsw-bedrijf wordt volgens de rechtbank verantwoordelijk geacht voor het doen van een juiste aangifte en daarmee tevens voor het verstrekken van de juiste gegevens aan haar salarisverwerker. Het feit dat de salarisverwerker ten aanzien van de Wsw-werknemers een premiepercentage van 0% heeft gehanteerd in plaats van het geldende vervangende premiepercentage, staat aan naheffing niet in de weg. Aan het ontbreken van een premiepercentage voor de betreffende risicogroep bij eigenrisicodragers in het Handboek Loonheffingen heeft de salarisverwerker niet het vertrouwen mogen ontlenen dat een premiepercentage van 0% geldt. Voor deze groep geldt namelijk, zoals ook in het Handboek Loonheffingen is vermeld, een vervangend premiepercentage.

Publicatiedatum: 28 maart 2014


Deel dit nieuwsbericht