Belastingmaatregelen vanwege coronacrisis verlengd!

Belastingmaatregelen vanwege coronacrisis verlengd!

Het kabinet heeft besloten een aantal fiscale coronamaatregelen te verlengen. Dit staat in de Kamerbrief ‘Uitbreiding economisch steun- en herstelpakket’ die op 21 januari 2021 aan de Tweede en Eerste Kamer is verzonden.

Voor de loonheffingen zijn de volgende maatregelen verlengd:

  • de vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever wordt ook in 2021 tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3%;
  • onder voorwaarden mag de aanmerkelijkbelanghouder het gebruikelijk loon ook in 2021 verlagen bij omzetdaling;
  • de maatregel over de onbelaste vaste reiskostenvergoedingen is verlengd tot 1 april 2021, en
  • de versoepeling administratieve verplichtingen loonheffingen geldt tot 1 juli 2021.

Daarnaast verlengt het kabinet het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis. Ondernemers kunnen nog tot en met 30 juni 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen of verlengen.

Het vorenstaande betekent onder meer dat de werkgever nog tot ten minste 1 april 2021 de bestaande vaste reiskostenvergoeding onbelast kan vergoeden ook al worden deze reiskosten als gevolg van het thuiswerken niet meer (volledig) gemaakt. Voorwaarde is dat het vaste vergoedingen betreft die al voor 13 maart 2020 door de werkgever werden toegekend.

Het kabinet merkt op dat zij momenteel onderzoek doet naar de mogelijkheden van een aanvullende regeling waarbinnen het voor de werkgever mogelijk wordt om onbelast ook andere thuiswerkkosten te vergoeden dan ARBO-voorzieningen en ICT-middelen. Daarbij wordt ook gekeken naar de huidige regelingen voor reiskostenvergoedingen in den brede.

In de Kamerbrief wordt verder aangegeven dat ook verschillende andere belastingmaatregelen worden verlengd tot 1 juli 2021. Het gaat daarbij onder meer om de volgende maatregelen:

  • het akkoord met Duitsland en België over de belastingheffing van grenswerkers;
  • de vrijstelling voor een aantal Duitse netto-uitkeringen;
  • het btw-nultarief op mondkapjes;
  • het btw-nultarief op de uitleen van zorgpersoneel;
  • het btw-nultarief op COVID-19-vaccins en testkits; en
  • het behoud van het recht op hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters als zij van hun hypotheekverstrekker een hypotheekbetaalpauze krijgen.

Heeft u vragen over deze maatregelen of wat die voor uw organisatie betekenen, neem dan gerust contact met ons op.

Publicatiedatum: 21 januari 2021


Deel dit nieuwsbericht