Btw-vrijstelling voor alternatieve gezondheidskundige beroepsgroepen

Btw-vrijstelling voor alternatieve gezondheidskundige beroepsgroepen

Uit een arrest van de Hoge Raad van 27 maart 2015 volgt dat paranormaal therapeuten gebruik kunnen maken van de btw-vrijstelling voor gezondheidskundige diensten, omdat de verrichte gezondheidskundige diensten kwalitatief soortgelijk zijn aan die van psychiaters, psychologen of andere (para)medische beroepen, zijnde beroepsbeoefenaren die onder de Wet BIG vallen.

Op 2 september 2015 heeft de Belastingdienst in een nieuwsbericht op zijn website gepubliceerd dat uit voormeld arrest van de Hoge Raad volgt dat ook chiropractoren gebruik kunnen maken van de medische btw-vrijstelling. De branchevereniging NCA is inmiddels op de hoogte gesteld van deze beslissing. De Belastingdienst is nog in overleg met enkele andere brancheverenigingen over de gevolgen van dit arrest.

De btw-vrijstelling geldt onder voorwaarden voor gezondheidskundige verzorging door beroepsbeoefenaren die onder de Wet BIG vallen. Beroepsbeoefenaren die niet onder de Wet BIG vallen, kunnen vanaf de datum van het arrest van de Hoge Raad, zijnde 27 maart 2015, dezelfde btw-vrijstelling gebruiken als zij kwalitatief soortgelijke gezondheidskundige diensten uitvoeren als beoefenaren die wel onder de Wet BIG vallen.

Zodra de Belastingdienst het overleg met de brancheverenigingen heeft afgerond en de uitkomst daarvan is gepubliceerd, zullen wij u uiteraard hierover nader informeren. 

Publicatiedatum: 09 september 2015


Deel dit nieuwsbericht