Wet Werk en zekerheid aangenomen

Wet Werk en zekerheid aangenomen

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 18 februari 2014 met de wet Werk en zekerheid ingestemd.

Onlangs hebben we bericht dat er vanuit de Tweede Kamer de wens was uitgesproken om de invoering van de maatregelen ter bescherming van flexwerkers met een jaar uit te stellen. Beter gezegd, om de inwerkingtreding van de Wet Werk en zekerheid en van de nieuwe wet Werken na AOW-leeftijd op elkaar afstemmen. Dit amendement is op 18 februari 2014 ook aangenomen. Andere belangrijke wijzigingen zijn:

– Er komt een tijdelijke overbruggingsregeling voor werkgevers met minder dan 25 werknemers. Tot 1 januari 2020 geldt voor deze kleine bedrijven dat, bij ontslag wegens de aantoonbaar slechte financiële situatie, voor de berekening van de hoogte van de transitievergoeding slechts wordt uitgegaan van de diensttijd vanaf 1 mei 2013.

– In de wet wordt een verplichting voor de werkgever opgenomen om de werknemer te scholen waarbij de werkgever de werknemer in staat zal moeten stellen scholing te volgen.
– Laat de werkgever bij een beëindigingsovereenkomst na de werknemer tijdig te wijzen op de bedenktijd van twee weken om de overeenkomst te herroepen, dan wordt de termijn van de bedenktijd verlengd naar drie weken in plaats van de oorspronkelijke termijn van een maand.

– Met betrekking tot de herplaatsingsverplichting voor de werkgever is toegevoegd dat herplaatsing in ieder geval niet in de rede ligt indien sprake is van verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.

– De arbeidsovereenkomst van personeel binnen het bijzonder onderwijs kan onder bepaalde omstandigheden zonder preventieve toets door de rechter worden opgezegd.

De voortgang van het wetsvoorstel kan via de volgende link worden gevolgd.

Publicatiedatum: 19 februari 2014


Deel dit nieuwsbericht