Actie- en aandachtspunten op het terrein van de loonheffingen voor maart en april

Actie- en aandachtspunten op het terrein van de loonheffingen voor maart en april

De wet- en regelgeving op het terrein van de loonheffingen verandert doorlopend. Tegen deze achtergrond een overzichtsbericht met enkele belangrijke actie- en aandachtspunten voor maart en april 2020.

Werkkostenregeling
Uiterlijk op 29 februari 2020 moest de aangifte loonheffingen over januari 2020 zijn ingediend en betaald. In uiterlijk deze loonaangifte moest de eventueel verschuldigde eindheffing wegens overschrijding van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling worden verantwoord. Mocht blijken dat deze eindheffing onjuist is berekend doordat er ten onrechte bedragen wel of niet in de vrije ruimte zijn opgenomen, dan moet u de loonaangifte over januari 2020 corrigeren. U verzendt dan een correctie bij een aangifte over een tijdvak van hetzelfde kalenderjaar waarvan de aangiftetermijn nog niet voorbij is.

Past u de concernregeling toe, dan is belangrijk dat hiervan schriftelijk bewijs in de loonadministratie is opgenomen.

Meldingsplicht buitenlandse dienstverrichters
Vanaf 1 maart 2020 geldt een meldingsplicht voor werkgevers (dienstverrichters) en meldingsplichtige zelfstandigen uit landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland, die in Nederland een tijdelijke opdracht uitvoeren. Zij moeten in het Nederlandse online meldloket onder meer aangeven welke werkzaamheden zij zullen verrichten, in welke periode en of zij werknemers meebrengen. De komst van alle gedetacheerde werknemers moet ook worden gemeld. Deze verplichting geldt voor nieuwe opdrachten d.w.z. tijdelijke opdrachten die gestart zijn vóór 1 maart 2020 hoeven niet te worden gemeld.

SLIM-subsidie
Vanaf 2 maart tot en met 31 maart 2020 kunnen mkb-werkgevers een subsidie van maximaal € 25.000 aanvragen voor leren en ontwikkelen op de werkvloer. Op basis van de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (‘SLIM-regeling’) kunnen mkb-werkgevers en de grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie subsidie aanvragen voor allerlei initiatieven gericht op leren en ontwikkelen. Denk hierbij aan het onderzoeken van scholings- en opleidingsbehoeften in een onderneming of het laten ontwikkelen van loopbaanadviezen voor werkenden in de onderneming.

Aanvraag eigenrisicodrager WGA en/of ZW
Wanneer u eigenrisicodrager voor de WGA en/of ZW wilt worden, dan kan dat per 1 januari of 1 juli. De aanvraag daartoe moet uiterlijk 13 weken van tevoren, dus op 31 maart respectievelijk 31 oktober, bij de Belastingdienst binnen zijn. Bij de aanvraag voor het eigen risico dragen voor de WGA moet een garantieverklaring van een erkende bank of erkende verzekeraar worden meegestuurd. Bij het eigen risico dragen voor de ZW is dat de vastlegging van de afspraken omtrent de verzuimbegeleiding van zieke (ex)werknemers.

Lage WW-premie
Eerder hebben wij bericht dat om de lage WW-premie te kunnen toepassen, er geldt dat er uiterlijk op 31 maart 2020 een ondertekend schriftelijk bewijs in de loonadministratie is opgenomen waaruit blijkt dat de werkgever en werknemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zijn overeengekomen, niet zijnde een oproepovereenkomst (nul-urencontract, min-max-contract). Een digitale bevestiging van de werknemer is daarbij toereikend.

Compensatie transitievergoeding
Wanneer u de transitievergoeding heeft betaald ter zake de afwikkeling van een zogeheten slapend dienstverband, dan kunt u vanaf 1 april 2020 een verzoek indienen voor compensatie bij het UWV. Eerder hebben wij bericht dat de compensatie van de (wettelijk verschuldigde en) door de werkgever betaalde transitievergoeding op twee onderdelen wordt gemaximeerd.

Heeft u vragen over voornoemde actie- en aandachtspunten of behoefte aan ondersteuning bij het oppakken ervan, dan vernemen wij dat graag.

Publicatiedatum: 08 maart 2020


Deel dit nieuwsbericht