Belastingdienst kiest voor sectorspecifieke benadering bij toezicht op arbeidsrelaties

Belastingdienst kiest voor sectorspecifieke benadering bij toezicht op arbeidsrelaties

Wanneer een arbeidsrelatie kwalificeert als een (fictieve) dienstbetrekking, dan gelden er allerlei verplichten in het kader van de loonheffingen. Tegen deze achtergrond is de juiste fiscale kwalificatie van een arbeidsrelatie erg belangrijk. Door het handhavingsmoratorium ter zake de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties is het voor de Belastingdienst niet eenvoudig om correcties op te leggen wanneer naar zijn mening een arbeidsrelatie onjuist is gekwalificeerd. Er rust op de Belastingdienst de zware bewijslast om aan te tonen dat de opdrachtgever ‘kwaadwillend’ is. Vanaf 1 januari 2020 kan de Belastingdienst ook corrigeren wanneer de opdrachtgever de gegeven aanwijzingen ter zake een arbeidsrelatie niet (of in onvoldoende mate) binnen een redelijke termijn opvolgt.

Op 4 februari 2020 is de Tweede Kamer door staatssecretaris Vijlbrief geïnformeerd over de sectorbenadering van de toezicht op de kwalificatie van arbeidsrelaties. Deze Kamerbrief refereert aan het Toezichtplan Arbeidsrelaties versie 1.0 van de Belastingdienst. In het toezichtplan wordt aangegeven hoe toezicht wordt gehouden op de kwalificatie van arbeidsrelaties in het kader van de loonheffingen voor de periode tot en met 31 december 2020. Uit het rapport wordt duidelijk dat de Belastingdienst gericht(er) toezicht gaat houden op de juiste kwalificatie van arbeidsrelaties. De Belastingdienst zal meer gaan inzetten op boekenonderzoeken en bij regulier toezicht zal meer aandacht zijn voor de kwalificatie van arbeidsrelaties. Bij deze onderzoeken wordt een standpunt over de kwalificatie van de arbeidsrelatie(s) ingenomen welk standpunt als aanwijzing aan de opdrachtgever wordt meegegeven. Bij het niet (of in onvoldoende mate) binnen een redelijke termijn opvolgen van deze aanwijzing kunnen, als voormeld, correcties volgen.

De Belastingdienst zal daarbij (meer) inzetten op een sectorspecifieke benadering, omdat onder meer gebleken is dat omissies zich in de sector op soortgelijke wijze lijken voor te doen. Eind 2019 is de Belastingdienst al gestart met de sectorspecifieke benadering in de sector zorg, namelijk ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, een specifiek deel van de sector bouw, namelijk (grote) bouwprojecten en bemiddelingsbureaus en intermediaire partijen voor de hiervoor genoemde (deel)sectoren. In 2020 zal dit worden voortgezet en, waar mogelijk, zal uitbreiding naar de sectoren onderwijs, ICT, horeca en detailhandel plaatsvinden.

Mocht u vragen hebben over de fiscale kwalificatie van een arbeidsrelatie of als u over dit onderwerp bent benaderd door de Belastingdienst, dan horen wij dat graag. Met onze fiscale en arbeidsrechtelijke kennis en ervaring kunnen wij u als geen ander van dienst zijn.

Publicatiedatum: 06 februari 2020


Deel dit nieuwsbericht