Het zijn van ondernemer betekent niet dat een arbeidsverhouding niet als dienstbetrekking kan kwalificeren

Het zijn van ondernemer betekent niet dat een arbeidsverhouding niet als dienstbetrekking kan kwalificeren

Wanneer de werkzaamheden van een zzp’er voor de inkomstenbelasting als een onderneming wordt aangemerkt, betekent dit niet dat alle arbeidsverhoudingen die deze zzp’er aangaat niet meer als een (fictieve) dienstbetrekking kunnen worden aangemerkt. Voor de loonheffingen wordt louter gekeken naar de feiten en omstandigheden waaronder een arbeidsverhouding wordt uitgeoefend. Wanneer sprake is van de verplichting om de arbeid persoonlijk te verrichten, een gezagsverhouding aanwezig is en een beloning wordt verstrekt, is sprake van een ‘echte’ dienstbetrekking. Ook als de zzp’er meerdere opdrachtgevers heeft, ingeschreven staat in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, een eigen website heeft, et cetera.

Op 5 juni 2018 is een uitspraak van Rechtbank Noord-Holland gepubliceerd waarbij de vraag was of een vertaalbureau dat gebruikt maakt van de diensten van zzp’ers als werkgever kan worden aangemerkt? De rechtbank kwam tot de conclusie dat de arbeidsverhouding tussen het vertaalbureau en twee zzp’ers (lees: docenten) als een dienstbetrekking moet worden aangemerkt. Het vertaalbureau zag zich daarmee geconfronteerd met een naheffing loonheffingen.

Omdat de zzp’ers de vergoeding zouden hebben verantwoord in de inkomstenbelasting werd de naheffingsaanslag loonheffingen verminderd tot de premies voor werknemersverzekeringen en de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet.

Publicatiedatum: 24 juni 2018


Deel dit nieuwsbericht