Schoonmaken van thuiswerkplek als Arbovoorziening?

Schoonmaken van thuiswerkplek als Arbovoorziening?

In het FD van 11 mei 2021 is een artikel geplaatst over de lobby die schoonmaakbedrijven zijn gestart om de inzet van schoonmakers thuis fiscaal te faciliteren. Beter gezegd, werkgevers zouden (een deel van) de kosten van het schoonmaken van de werkplek thuis onbelast moeten kunnen vergoeden. De lobby van de schoonmaakbedrijven is logisch, nu hun inzet voor het schoonmaken van kantoren minder gevraagd is. Maar is een onbelaste vergoeding niet al mogelijk?

Het artikel getuigt niet van al te veel kennis van de werkkostenregeling. Zo wordt bijvoorbeeld de 80%-eindheffing bij overschrijding van de vrije ruimte als een boete aangemerkt. Deze kwalificatie is uiteraard niet juist, tenzij het betalen van belasting als een straf wordt gezien. De fiscale vraag die schuilt in de lobby waarover het artikel bericht, is daarentegen wel interessant: kan voor schoonmaakwerkzaamheden van de werkruimte in de woning de gerichte vrijstelling van artikel 8.4a, eerste lid, onderdeel a, URLB 2011 worden toegepast? Zo nee, kan een gerichte vrijstelling, bijvoorbeeld die voor Arbovoorzieningen, gewijzigd worden zodat een onbelaste vergoeding of verstrekking alsnog mogelijk is?

Krachtens artikel 44 Arbeidsomstandighedenwet geldt dat de kosten die zijn verbonden aan de naleving van de regels die bij of krachtens deze wet zijn gesteld, niet ten laste van de werknemers mogen worden gebracht. Deze bepaling is de kern van de gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen.

Ons standpunt is altijd geweest dat de gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen ook geldt in de situatie dat de werknemer een duurdere voorziening wenst en de meerkosten zelf betaalt. Echter, dit standpunt was niet in lijn met de heersende opvatting binnen de Belastingdienst. Eind 2020 is de Belastingdienst omgegaan d.w.z. de Belastingdienst heeft bevestigd dat de gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen ook kan worden toegepast als de werknemer een eigen bijdrage is verschuldigd voor een duurdere voorziening. Op een vraag tijdens de Intermediairdagen heeft de Belastingdienst geantwoord:

‘De voorziening die voortvloeit uit het arbeidsomstandighedenbeleid dat de werkgever voert op grond van de Arbeidsomstandighedenwet moet volledig betaald worden door de werkgever. Indien de werknemer een eigen bijdrage betaalt voor een duurdere versie (bijvoorbeeld € 10 extra voor een andere kleur) dan vorm dit geen beletsel voor het toepassen van de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen.’

Naast de voorwaarde dat de werknemer geen eigen bijdrage verschuldigd mag zijn voor de Arbovoorziening, geldt voor toepassing van deze gerichte vrijstelling de voorwaarde dat de voorziening geheel of gedeeltelijk op de werkplek gebruikt of verbruikt moet worden. De woning van de werknemer kan, zo blijkt uit artikel 8.4a URLB 2011, als werkplek kwalificeren, zodat deze voorwaarde geen belemmering hoeft te vormen voor een onbelaste vergoeding.

Een andere voorwaarde is dat de voorziening rechtstreeks moet voortvloeien uit het arbeidsomstandighedenbeleid dat de werkgever voert op grond van de Arbeidsomstandighedenwet. Het lijkt te moeten gaan om voorzieningen in het kader van preventie- en verzuimbeleid waarbij voorzieningen die het welzijn en de gezondheid van werknemers in het algemeen bevorderen, lijken te zijn uitgesloten. Dat een schone werkplek belangrijk is voor het bevorderen van gezonde arbeidsomstandigheden en het tegengaan van ziekteverzuim, lijkt buiten kijf te staan. Maar of het schoonmaken van de werkplek in de eigen woning door een schoonmaker daartoe nodig is? Kunnen we niet volstaan met het verstrekken van een reinigingsset voor het schoonhouden van toetsenbord en beeldscherm?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het vergoeden of verstrekken van Arbovoorzieningen, neem dan contact op met Antoine Roes. Hij is bereikbaar via antoine@zekerfiscaal.nl.

Publicatiedatum: 12 mei 2021


Deel dit nieuwsbericht