Anoniementarief en eindheffingstarief WKR lijken niet te worden verlaagd

Anoniementarief en eindheffingstarief WKR lijken niet te worden verlaagd

Op 18 januari 2021 hebben de staatssecretarissen Van Huffelen en Vijlbrief van Financiën het wetsvoorstel Fiscale Verzamelwet 2022 ingediend. Vanuit de Tweede Kamer zijn er vragen over het wetsvoorstel gesteld. Ook vanuit de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (‘NOB’) is gereageerd op het voorstel. De reactie van de NOB bevat onder meer een aantal suggesties voor reparatiewetgeving dat al langere tijd op zich zou laten wachten, zoals het aanpassen van het anoniementarief en het eindheffingstarief bij overschrijding van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (‘WKR’). Deze suggesties zijn door leden van de Tweede Kamer omgezet in vragen.

Op 12 mei 2021 hebben de staatssecretarissen van Financiën een nota naar aanleiding van het verslag bij de Fiscale Verzamelwet 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het anoniementarief is het tarief dat een werkgever moet inhouden en afdragen bij anonieme werknemers. Dat zijn werknemers die geen of onjuiste identiteitsgegevens (naam, adres, woonplaats of BSN) aan de werkgever verstrekken, werknemers die zich niet op de voorgeschreven wijze legitimeren of de werknemers van wie geen afschrift van het legitimatiebewijs is opgenomen in de loonadministratie. Voor anonieme werknemers bedraagt het belastingtarief 52%. Eventueel teveel ingehouden loonbelasting kan de werknemer via een aangifte inkomstenbelasting terugkrijgen. De bedoeling van het anoniementarief is om het verschijnsel van de anonimiteit op effectieve wijze te blijven tegengaan. De suggestie is gedaan om het anoniementarief van 52% te verlagen naar het huidige toptarief van 49,5%. In antwoord op deze suggestie is aangegeven dat er in het verleden voor is gekozen het anoniementarief steeds te koppelen aan het toptarief (60% vanaf 1990 en 52% vanaf 2001). Bij de introductie van de afbouw van de inkomensafhankelijke heffingskortingen is de marginale druk voor bepaalde inkomsten echter hoger geworden dan het toptarief van 52%. Het anoniementarief is daar toentertijd niet op aangepast. Daarmee is de directe koppeling tussen het anoniementarief en het toptarief losgelaten. De staatssecretaris lijkt daarmee aan te geven niet voornemens te zijn om het anoniementarief te verlagen naar (beter gezegd, te koppelen aan) het toptarief van thans 49,5%.

Ook de suggestie van de NOB om het eindheffingstarief in de WKR te verlagen van 80% naar 75%, lijkt er niet te komen. De staatssecretaris geeft aan dat er geen directe koppeling bestaat tussen het gemiddelde belastingpercentage en het eindheffingstarief. Er zou daarom geen reden zijn om het eindheffingstarief te wijzigen. Een verruiming binnen de WKR zou bovendien een aanzienlijke budgettaire derving met zich meebrengen. 

Publicatiedatum: 12 mei 2021


Deel dit nieuwsbericht