Uitvoering van de WNT gewijzigd en nieuwe toelichting!

Uitvoering van de WNT gewijzigd en nieuwe toelichting!

Op 4 februari 2014 heeft de Tweede Kamer de zogeheten Aanpassingswet WNT aangenomen. Het wetsvoorstel strekt er onder meer toe de Algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) buiten het toepassingsbereik van de WNT te plaatsen en twee extra criteria te stellen voor de toepasselijkheid van de WNT op gesubsidieerde instellingen. Het wetsvoorstel voorziet in terugwerkende kracht tot 1 januari 2013. De inwerkingtreding van de Aanpassingswet WNT zal betekenen dat de ANBI’s en kleinere gesubsidieerde instellingen nimmer onder de WNT hebben gevallen en de technische reparaties achteraf bezien per 1 januari 2013 zijn doorgevoerd. Op 12 februari 2014 heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelatie (BZK) de Tweede Kamer bericht dat hoewel de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog niet heeft aangenomen over 2013 de WNT gehandhaafd zal worden als ware het voorstel voor de Aanpassingswet WNT in werking getreden. Deze mededeling zal in de Staatscourant worden opgenomen.

Ook willen wij u wijzen op het feit dat het ministerie van BZK de antwoorden op haar website over de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen (semi-)publieke instellingen heeft geactualiseerd. Hieruit blijkt onder meer dat er alleen sprake is van een topfunctionaris als leidinggegeven wordt aan de gehele rechtspersoon of instelling; daarnaast gelden de criteria los van elkaar. Dus iemand wordt aangemerkt als topfunctionaris als hij:

1. behoort tot de hoogste uitvoerende en toezichthoudende organen van een rechtspersoon of instelling (welke automatisch aan het hoofd staan van de gehele rechtspersoon of instelling)

2. behoort tot de hoogste ondergeschikte of de leden van de groep hoogste ondergeschikten aan dat orgaan én in deze rol (gezamenlijk) verantwoordelijk is voor de gehele rechtspersoon of de gehele instelling

3. belast is met de dagelijkse leiding van de gehele rechtspersoon of de gehele instelling

Verder blijkt dat de bezoldigingsnorm voor interim-topfunctionarissen geldt op het moment dat een interim-topfunctionaris zijn interim-functie binnen een periode van 18 maanden, zes maanden of meer vervult. De termijn van zes uit 18 maanden kan al vóór 1 januari van het boekjaar ingegaan zijn.

Publicatiedatum: 16 februari 2014


Deel dit nieuwsbericht