Wanneer is een klein geschenk geen loon?

Wanneer is een klein geschenk geen loon?

In artikel 10, eerste lid Wet op de loonbelasting 1964 is bepaald dat ‘loon is al hetgeen uit een dienstbetrekking of een vroegere dienstbetrekking wordt genoten, daaronder mede begrepen hetgeen wordt vergoed of verstrekt in het kader van de dienstbetrekking’. Maar wordt nu alles wat de werkgever verstrekt, aangemerkt als vanwege de dienstbetrekking verstrekt? Of kan het ook op grond van bijvoorbeeld een persoonlijke relatie zijn verstrekt? En als de verstrekking op grond van een persoonlijke relatie is, kwalificeert het geschenk van de werkgever dan ook als een loon?

 

Stel, de werkgever geeft aan de werknemer een fruitmand bij ziekte, een bos bloemen bij een verjaardag of een geschenk bij een huwelijk of de geboorte van een kind. Dit geschenk hoeft dan niet als loon te worden aangemerkt, als voldaan wordt aan volgende drie cumulatieve voorwaarden:


  1. De werkgever geeft een persoonlijke attentie in situaties waarin ook anderen zo'n attentie zouden geven. Dat wil zeggen: de persoon van de werknemer voorop staat bij het geven van de attentie. Niet van belang is of de werknemer recht heeft op de attentie;
  2. Het geschenk wordt niet gegeven in de vorm van geld of een waardebon; en
  3. De factuurwaarde (inclusief btw) van de attentie is maximaal € 25,00. Eventuele bezorgkosten hoeven niet meegeteld te worden als die kosten op de factuur zijn gespecificeerd, of apart zijn gefactureerd.

Deze voorwaarden lezen we terug in paragraaf 3.5 van het besluit van 17 december 2014.

 

Wanneer voldaan is aan de bovenstaande voorwaarden kan de werkgever gebruik maken van de kleine geschenkenregeling. Verstrekkingen die hun oorzaak vinden in de dienstbetrekking, zoals ter gelegenheid van secretaressedag, in- of uitdiensttreding, pensionering, dienstjubileum, etc. vormen echter altijd loon. Dit is ongeacht de hoogte van het bedrag. Hetzelfde geldt voor verstrekkingen bij algemene feestdagen, zoals Kerstmis, Sinterklaas, Pasen, etc. Een bloemetje van € 22,50 (inclusief btw) voor secretaressedag of een kleinigheid voor Sinterklaas is dus altijd loon. Voor deze gevallen kan dus geen beroep worden gedaan op de kleine geschenkenregeling.

 

Onlangs heeft de Belastingdienst een toelichting gegeven op de kleine geschenkenregeling. Uit deze toelichting lijken de volgende standpunten van de Belastingdienst te volgen:


  • Een rouwkrans bij het overlijden van een werknemer of een fruitmand bij ziekte van een werknemer is geen loon, ongeacht de waarde van de verstrekking.
  • Een chocoladeletter wordt gezien als een geschenk, niet als een consumptie op de werkplek.
  • De verzendkosten naar de woning van de werknemer van een geschenk dat niet kwalificeert voor de kleine geschenkenregeling is ook loon.

 

In de praktijk zien we regelmatig dat kleine geschenken ten onrechte als loon worden aangemerkt en ten laste van de vrije ruimte worden gebracht of juist vergeten worden om als loon aan te merken. Twijfelt u of u gebruik kunt maken van de kleine geschenkenregeling? Of dat deze regeling juist wordt toegepast? Neem dan gerust contact op met Antoine Roes. Antoine is bereikbaar op 06-30171793 of via antoine@zekerfiscaal.nl

Publicatiedatum: 07 april 2022


Deel dit nieuwsbericht