Verhoging minimumloon en Wet invoering minimumuurloon

Verhoging minimumloon en Wet invoering minimumuurloon

In het coalitieakkoord heeft het kabinet een stapsgewijze bijzondere verhoging van het minimumloon in 2024 en 2025 aangekondigd. De bijzondere minimumloonsverhoging staat los van de reguliere indexatie van het minimumloon met de gemiddelde contractloonontwikkeling.

Vanwege de hoge inflatie, die vooral de koopkracht van lage inkomens raakt, heeft het kabinet tijdens de voorjaarsbesluitvorming besloten om een deel van de verhoging van het minimumloon vervroegd per 1 januari 2023 door te voeren. Hierdoor wordt het minimumloon tussen 2023 en 2025 in drie stappen verhoogd. Tevens heeft het kabinet besloten dat de AOW wel meestijgt met de verhoging van het minimumloon. Dit leidt tot een hoger inkomen van AOW-gerechtigden. In een Kamerbrief van 17 juni 2022 zijn door de ministers Van Gennip en Schouten de hoofdlijnen van de bijzondere verhoging van het wettelijk minimumloon toegelicht.

Het minimumloon wordt dus in drie stappen verhoogd. In 2023 stijgt het minimumloon met 2,5% naar 11,94 euro bruto per uur bij een 36-urige werkweek. Dit zal in een Algemene Maatregel van Bestuur worden geregeld, waardoor ook alle aan het minimumloon gekoppelde regelingen meestijgen. De tweede en derde stap worden per 1 januari 2024 respectievelijk 1 januari 2025 gezet. In totaal stijgt het minimumloon hierdoor met 7,5% en komt in 2025 uit op 13,18 euro bruto per uur.

Zoals de bewindspersonen in de Kamerbrief aangeven, staat de verhoging van het minimumloon niet op zichzelf. Op 7 juni 2022 heeft de Tweede Kamer namelijk het initiatiefwetsvoorstel Wet invoering minimumuurloon aangenomen. Dit wetsvoorstel is erop gericht om een voor iedereen die onder de reikwijdte van de Wet minimumuurloon en minimumvakantiebijslag valt geldend uniform minimumuurloon in te voeren.

Sinds 1969 kent Nederland het wettelijk minimumloon per maand. In tegenstelling tot veel andere Europese landen kent Nederland echter geen wettelijk vastgelegd minimumloon per uur. Doordat het minimumloon dat iemand per uur verdient niet eenduidig in de wet is vastgelegd, is het mede afhankelijk van de normale arbeidsduur in de sector waarin iemand werkt. Hierdoor kan iemand die in een sector werkt waar de normale arbeidsduur 40 uur per week is een lager minimumuurloon verdienen dan iemand die werkt in een sector waar 36 uur per week de normale arbeidsduur is. Het initiatiefwetsvoorstel wil aan deze situatie een eind maken. Het wetsvoorstel moet per 1 januari 2024 in werking treden. 

Op 24 juni 2022 heeft minister Van Gennip (SZW) antwoord gegeven op vragen over de voorgenomen indexaties van het minimumloon per 1 juli 2022. De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer heeft deze vragen gesteld.


Publicatiedatum: 25 juni 2022


Deel dit nieuwsbericht